Beskæresaks - Hvornår og hvordan skal du klippe din hæk?

Hækken kan hurtigt vokse uoverskueligt om sommeren, men du kan faktisk nøjes med at trimme den en enkelt gang om året. Hvis du ved hvordan og hvornår.
Hækkesaksen er et af de haveredskaber som i nyere tid mange steder er blevet udskiftet med hækkeklippere, men det gør ikke hækkesaksen overflødig.
Beskæresaks og hækkesaks benyttes især, når du arbejder med små buske eller i en lille have.

Hækkesaks med teleskopfunktion letter arbejdet i haven

Vores sæt med hækkesaks og beskæresaks med teleskopfunktion, er lettere at håndtere ved finesse arbejde. På den måde kan du beskære både i tykt og tyndt, højt og lavt og nå de høje grene på hækken. Vi har teleskoplængde på op til 90 cm

Beskæresaks kan anvendes til løvfaldshække

Løvfaldshække taber bladene om vinteren. Hække kan klippes flere gange om året, hvis de vokser kraftigt kan de klippes både i forår, sommer og efterårssæsonen. Hvis du klipper hækken før Sankt Hans, kan der være fuglereder i hækken. Katte og andre rovdyr kan dermed få mulighed for at komme til fuglerederne, så sørg for at være opmærksom, når du klipper at du beskytter fugleæg og unger i reden, så de kan vokse sig store.
Det vil være fint at bruge en lille beskæresaks til at tynde let ud i hækken, hvor der evt er fuglereder. 

Hækkesaksesæt bruges til stedsegrønne hække

Stedsegrønne hække skal klippes en gang om året og er grønne og tætte hele året. Nogen siger man skal klippe den inden sankthans, men andre klipper den i efteråret. Man kan bruge en beskæresaks til at udtynde hækken. Der findes mange stedsegrønne hække feks. gran, rhododendron, taks mm som man fint kan bruge en beskæresaks til udtynde hækken.

Hækken skal være bredest forneden

Sørg for at klippe bredest forneden på hækken, så kan den og holde sig tæt og grøn i bunden og fugten til hækken forbliver uden at fordampe ved solens stråler. Når hækken er smallest foroven, kan solen komme til at skinne på hækken, så den får nok sol.  

Beskæresaks til at klippe hækken nedefra og op

Vores beskæresakse er gode til at klippe hækken nedefra og opefter. Klip altid siderne først og toppen til sidst. Dette gør at du undgår at afklippede grene sætter sig der, hvor du skal til at klippe, så du ikke kan se om hækken bliver ens og lige, så den ikke bliver skævt. 

Ved beskæring skal man brug snor

Inden du begynder at beskære og klippe hækken, så brug en snor til at spænde ud og klippe efter. Det kan være svært med øjemål at klippe lige. Træd tilbage en gang i mellem og tjek at hækken ikke beskæres skævt. En rutineret hækkeklipper kan måske godt klare det uden snor, men det kan være svært at se om hækken er helt lige hele vejen. 

Beskærings kviste og afklip kan komposteres

Brug de afklippede kviste og grene til at kompostere og give hækken næring. kan du hakke i stykker og skubbe ind under hækken. Det er godt for biodiversiteten og miljøet. Sørg for at rengøre og smøre dine beskære og hækkesakse efter brug, så de ikke ruster og ikke kan bruges, når du igen skal beskære hække i haven.